Hvideboller

… fordi livet er for kort til spelt og bulgur

Rugbrød a'la mor Birthe

Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 3 timer
Samlet tid 3 timer 20 minutter
Ret Rugbrød

Ingredienser
  

Dag 1

  • 500 g Hvedemel
  • 1000 g Rugmel
  • 30 g Bageenzymer med malt
  • 10 tsk Salt
  • 1 pt Surdej
  • 1,2 l Vand; Fingervarmt

Kerner sættes i blød

  • 700 g Rugkerner; Skårne
  • 100 g Hvedekerner; Knækkede
  • 6 dl Vand

Dag 2

  • 300 g Solsikkekerner
  • 100 g Hørfrø
  • 10 spsk Sirup
  • 1 fl Malt- eller Hvidtøl
  • 2 spsk Kulør for farve; Det fungerer, når man jo også spiser med øjnene (kan udelades)

Sådan gør du
 

Dag 1

  • Alle ingredienser på nær kerner blandes og stilles til hævning til dagen efter eller i ca. 24 timer.
  • Læg kernerne i blød i 6 dl vand i en skål for sig og dæk med plasticfilm.

Dag 2

    Husk at tage surdej fra nu - lige så meget, som tilsat dag 1! - ca. 3/4 liter

    • Alle ingredienser tilsættes dejen fra dag 1 og æltes godt (røremaskine eller træske) - efter aftagning af surdej.

    40% - 70% - 100%

    • Hæld dejen over i rugbrødsforme efter devisen - 40-70-100, hvilket vil sige fyld op til 40%, lad hæve til 70% og bag til 100% af formens højde (og de 100% har jeg endnu ikke opnået, men brødene har nu været gode alligevel ;O) ). Hævningen tager formentlig 4-6 timer. Dog vil man muligvis ikke opnå nær 100% fylde under bagning de første gange, hvor surdejen ikke er i fuld vigør.
    • Brødene bages ved 210 grader i [cooked-timer minutes="15"]15 minutter[/cooked-timer], hvorefter temperaturen sænkes til 180 grader og bager videre i [cooked-timer minutes="60"]1 time [/cooked-timer]. Brødets kernetemperatur skal være 97 grader.
    • Hæld brødene ud på en rist og lad dem få eftervarmen i den slukkede ovn. Dette passer med ca. [cooked-timer hours="1"]1 time[/cooked-timer] Ønskes bløde brød, pakkes de hver især i et viskestykke og lægges i en plastpose efter udtagning/eftervarme. Gode til fryseren.

    Giv lige det første brød et skud - en tyk skive rugbrød med tandsmør og ost - bedre fåes det ikke! ;O)