Hvideboller.dk

… fordi livet er for kort til spelt og bulgur!

I dette indlæg ser vi lidt på forskellige mål; både gamle danske, nye danske og amerikanske/engelske mål.

… og husk, spiseskeer, teskeer og knivspidser tager man blot på øjemål! ;O)

Mål og vægt

Hævemidler1 tsk svarer til1 spsk svarer til
Bagepulver5 g15 g
Hjortetaksalt5 g15 g
Natron5 g15 g
Potaske5 g15 g
Mel1 spsk svarer til1 dl svarer til
Hvedemel10 g60 g
Grahamsmel, fuldkornsmel10 g60 g
Kartoffelmel11 g65 g
Kokosmel7 g40 g
Maizena10 g60 g
Rismel12 g70 g
Rugmel, sigtet rugmel10 g60 g
Havregryn6 g35 g
Sukker
Hvidt sukker15 g90 g
Flormelis12 g70 g
Brun Farin12 g70 g
Sirup130 g
Kakao6 g35 g

Gamle danske mål

BenævnelseMængde
1 kvint (kv.)5 g
1 lod15 g
1 pot = 4 pægle1 liter
1 pægl2 ½ dl
1 pund = 100 kvint (kv.)½ kg

Nye danske mål

BenævnelseMængde
1 dl svarer til
Mandler10 g – ca. 8 stk
Æggehvider3 – 4 stk
Æggeblommer5 stk
Æg2 stk
1 dl6 spsk
1 spsk3 tsk
1 spsk15 ml
1 tsk5 ml

Engelske og amerikanske mål

BenævnelseMængde
1 gallon4 quartz
1 quart2 pints
1 pint2 cups
1 cup2 1/3 dl
1 cup margarine228 g
1 cup mel125 g
1 cup sukker190 g
1 ounce (oz)28 1/3 g
1 pint (pt)ca. 1/2 liter
1 pund (lb)450 g
1 quart (qt, eng)11 dl
1 quart (qt, am)9 1/2 dl