Hvideboller

… fordi livet er for kort til spelt og bulgur

Ingredienser

Fremgangsmåde

Flæskesteg - sous vide

Ret Hovedretter, Jul, Sous Vide
Køkken Danmark, Nordjylland

Ingredienser
  

  • 1 stk Flæskesteg; ca. 1,5 kg
  • Salt; Groft - og meget af det!
  • 5 dl Vand; Ca. - der skal måske spædes mere til under ovnstegningen

Sovs

  • 3 spsk Smør
  • 3 spsk Hvedemel
  • Sky fra stegen; Dette sies fra, når der mangler et kvarter af stegetiden
  • 1/2 dl Fløde
  • 3 dl Kartoffelvand
  • 1/3 tsk Eddike; Eksempelvis Æblecidereddike
  • 1 spsk Sukker
  • Salt for smag
  • Kulør

Sådan gør du
 

  • Hæld vand i en bradepande og tilsæt 200 g groft salt til vandet og lad det opløses. Flæskestegen lægges på "hovedet" i så meget vand, at dette dækker sværene. Lad stegen hygge sig i ca. 90 minutter.
  • Tag stegen op og gnid salt ned mellem alle sværene.
  • Vakuumer stegen og læg den i vandkarret ved 68 grader i 2-4 timer.
  • Befri stegen fra sine plasticomgivelser og tør den godt. Gnid igen salt ned mellem sværene og læg den eventuelt nivelleret med sølvpapir i en bradepande. Hæld ca. 6 dl vand OG VÆDEN FRA SOUS VIDE POSEN ved - denne skal bruges til en ekstatisk sovs!
  • Opvarm ovnen til 275 grader varmluft, hvor stegen skal have et skud i ca. 20-30 minutter. Et godt fif er at lade ovndøren stå på klem, så der sikres maksimal varme omkring sværene. Hold godt øje med stegen, så den hverken får for lidt eller for meget. (Det kan være, at den, hvis sværen mangler lidt sprødhed, skal have et drøn grill - MEN hold ekstra godt øje her, for det er lidt træls at bide i et stykke trækul!). Skyen fra stegen sies fra, når der er et kvarter tilbage. Hæld gerne et par dl frisk vand ved stegen, så bradepanden ikke brænder af - dette tilsættes lige inden servering af sovsen.

... og nu ikke noget med at tilsætte appelsiner, løg, selleri, tomater eller lignende "forurening" til bradepanden. En flæskestegssovs skal have smag af stegesky og ikke alt mulig anden indflydelse! :O)

    "En sovs skal opfostres som et menneske! Den skal have konstant opmærksomhed. Den skal være omgivet af en usædvanlig stor mængde kærlighed." Frits Helmuth, Blinkende Lygter

      Sovs

      • Lad smørret bruse af, tilsæt hvedemel og rør godt rundt. Lad det bage en smule.
      • Tilsæt stegesky fra stegen af flere omgange. Det er vigtigt at tilsætte lidt i starten, da sovsen nemt klumper. 1/2-1 dl af gangen passer fint. Rør væden godt ud og til det ikke klumper længere. Tilsæt derefter næste omgang osv.
      • Fortsæt indtil alt stegeskyen er brugt. Spæd kartoffelvand og fløde til og kulør for farve.
      • Til slut smages sovsen til med eddike, sukker og salt og det aller sidste stegesky fra bradepanden tilsættes. Et voilá! Sovsen, der får dig til at tisse i bukserne! ;O)