Hvideboller

… fordi livet er for kort til spelt og bulgur

Croissanter

Forb. tid 45 minutter
Tilb. tid 2 timer
Samlet tid 2 timer 45 minutter
Ret Boller, Morgenmad
Køkken Frankrig

Ingredienser
  

  • 2 dl Mælk; Koldt
  • 6 g Tørgær
  • 4 spsk Sukker
  • 1 tsk Salt
  • 1 stk Æg
  • 375 g Mel
  • 50 g Lurpak
  • 250 g Rullemargarine

Sådan gør du
 

  • Opløs gæret i mælken og tilsæt derpå ca. 10% af melmængden og rør rundt. Dette gør vi for at gærcellerne og salten ikke får direkte kontakt.
  • Tilsæt salt, sukker og æg og rør en smule.
  • Tilsæt det resterede mel og smørret og rør dejen et par minutter eller indtil den har samlet sig.
  • Stram dejen op i en kugle og lad den hæve tildækket i en skål i 1 time.

Lagene

  • Bank rullemargarinen godt igennem på et let meldrysset bord. Fold den og bank igen, fold den og bank ... dette fortsætter du med indtil "smørdejen" er sammenhængende. Målet er, at margarinen har samme konsistens og temperatur som dejen *** MEGET VIGTIGT ***
  • Hæld dejen ud på bordet og saml den til en kugle. Læg den på køl i køleskabet i en skål 1 time og tag den derpå ud.
  • Hæld dejen ud på bordet og rul ud i de fire hjørner med en forhøjning på midten. Læg margarineklumpen på midten. Denne skal være en smule mindre end kvadratet, dejen udgør, så flapperne kan vippes ind over.

1. tripellag - ender på 3 lag

  • Herefter lægges firkanten med sømmen nedad og den rulles ud i et rektangel på 20x60 (forholdet 1:3). Læg godt mærke til, om margarinen indeni er for hård eller for blød. Læg den eventuelt på køl et kvarters tid til en halv time for at være sikker. Under udrulningen skal dejen ligge løst på bordet. Skulle den begynde at klistre en smule, vendes dejen og der duppes med mel.
  • Når du har rullet ud i 20x60 foldes dejen ind over i 1/3-dele, hvorpå den lægges i en frysepose på køl i 30 minutter.

2. tripellag - ender på 9 lag

  • Tag dejen ud og rul den igen forsigtigt ud i 20x60 på et meldrysset bord. Kom indimellem mel på hænderne og gnid dejen, så du er sikker på, at den ikke trækkes i stykker.
  • Når du igen har rullet ud i 20x60 foldes dejen ind overi 1/3-dele, hvorpå den igen lægges på køl i 30 minutter.

3. tripellag - ender på 27 lag

  • Tag dejen ud og rul den igen forsigtigt ud i 20x60 på et meldrysset bord. Kom indimellem mel på hænderne og gnid dejen, så du er sikker på, at den ikke trækkes i stykker.
  • Når du igen har rullet ud i 20x60 foldes dejen ind overi 1/3-dele, hvorpå den igen lægges på køl i 30 minutter.

Dejen rulles og skæres i form

  • Tag dejen ud og rul den ud i et rektangel på 40x60 og inddel den i firkanter på 2x4 rektangler (20cm x 15cm pr. stk.).
  • Skær alle firkanterne diagonalt og rul derpå horn fra den lange led.
  • Placer hornene på en bageplade og lad dem hæve 1 1/2 time, tildækket.
  • Pensel hornene med æggevask (1 stk æg og 3 spsk mælk).
  • Bag dem 15 minutter i en forvarmet almindelig ovn ved 180 grader på anden nederste ribbe. Det kan være, de skal have lidt længere, men pas på, de ikke bliver for mørke!